fbpx

TACHYCARDIA – ha a szív túl gyorsan ver…

A szívritmuszavarnak leegyszerűsítve két formája van: amikor túl gyorsan, és amikor túl lassan ver a szív. Ha a pulzusa 100/percnél magasabb, akkor tachycardiáról (ejtsd: tahikardia, a görög takhüsz – felgyorsult és a kardia – szív szavakból), ha 60/percnél alacsonyabb, akkor bradycardiáról beszélünk.

A heves szívdobbanások gyakoriak, ha edzést végez, ha stresszes, vagy ha izgatott valami miatt. Ha azonban nyugalmi állapotban is kiugróan magas az értéke, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, hiszen ezt a pulzusszámot számtalan egészségügyi probléma okozhatja, mint pl. pajzsmirigy rendellenesség, vagy a szívizombetegség. De ennek a dolognak a hátterében nemcsak szervi bajok állhatnak. 

A felgyorsult életünkkel bekúszott a mindennapjainkba a stressz, ami előbb vagy utóbb megbosszulja magát. Ugyanis a feszültség hatására gyorsabban vesszük a levegőt, szaporává válik a szívverés- ez utóbbival összefüggésben erős szorongó állapotok is megmutatkozhatnak.

Ezért sem mindegy tehát, hogy odafigyelünk-e a testünk jelzéseire, vagy csak legyintünk egyet, mondván “majd elmúlik”.

A tachycardia tünetei

A ritmuszavarok súlyossága nagyon széles spektrumon mozoghat – a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig. Ezért a tünetei is igen változatosak lehetnek. Leggyakrabban szapora pulzus, rendszertelen szívdobogás, vagy éppenséggel pulzuskihagyás jellemzi, de okozhat szédülést, eszméletvesztést, és ájulást is.

A legtöbb beteg a következőképpen írja le: váratlanul lép fel, először nem is érzi a szívét, azután bumm, hirtelen rendkívül sebesen kezd el kalapálni.

Jóval korábban is jelezhetnek a figyelmeztető jelek!!

A malmői Lund University és a Skåne University Hospital tudósai 389 személyt figyeltek meg 1998-2000 között 24 órás Holter-EKG-vizsgálattal, akik között nem voltak pitvarfibrillációval diagnosztizált betegek. Az eredmények értékelésekor figyelembe vették az életkort (az átlagéletkor 65 év volt), a nemet (44 százalékban voltak férfiak), a szisztolés vérnyomást, a magasságot, a súlyt, a dohányzást és az esetlegesen meglévő inzulinrezisztenciát.

Az 10,3 év alatt, amíg nyomon követték a vizsgált személyek kórtörténetét, arra az eredményre jutottak, hogy 45 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, amelyet a pitvari pótütések (szupraventrikuláris extraszisztolé) és egy bizonyos gyors, erős szívdobogásérzés (szupraventrikuláris tachycardia) évekkel korábban, jóval előre jelezhetett.

A tachycardia kezelése

Ha egy szakorvossal történő konzultáció, és a megfelelő vizsgálatok elvégzése után, sikerült rálelni a tachycardia kiváltó okára, akkor megkezdődhet a kezelés. Ha viszont az orvosa úgy találja, hogy nincs mögöttes ok, akkor életmódbeli változtatásra lesz szüksége, beleértve a stresszkezelést is. 

Ha szívritmuszavart tapasztal, akkor gondolja azt, hogy a szaporán verő szív egy villogó piros lámpa, ami azt jelzi, hogy azonnal hagyja abba, amit csinál, nyugodjon le és pihenjen! 

Ezenkívül hasznos lehet kiiktatni az életéből az alkoholt, nikotint, koffeint, illegális drogokat, és stimulánsokat is. Segíthet még a finomított cukrok, és a szénhidrátok kerülése, és a zsíros ételek elhagyása is az étrendből. 

A sportolás is nagyban hozzájárulhat a megelőzéshez!!

A Journal of America Heart Association című szaklapban jelent meg egy publikáció, miszerint, ha növeljük a mozgásunk intenzitását, vagy a mennyiségét, csökkentjük a pitvarfibrilláció (egy fajtája a szívritmuszavarnak) rizikóját.

A Standford Egyetem kutatói 81.000 menopauzán túli hölgyet kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran mozognak. Az edzés mennyiségének és hatékonyságának kifejezésére a metabolikus együtthatót használták, ami kifejezi, hogy bizonyos gyakorlatok elvégzéséhez mennyi energiára van szükség az üléshez, mint az alaptevékenységhez viszonyítva. Az egy hétre vonatkoztatott 9 MET megfelel 30 percnyi fürge sétának a hét 6 napján, vagy egy órányi könnyedebb biciklizésnek kétszer egy héten. A kutatók 11 éven keresztül vizsgálták az érintett nőket, és arra a következtetésre jutottak, hogy akik 9 MET egységnyi, vagy több edzést végeznek hetente, 10%-al csökkentették a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyét.

tachicardia, a normálisnál gyorsabb szívverés

 

Hogyan segíthet a Samozdrav?

A Samozdrav bevált és hatékony módszer a szívösszehúzódások számának normalizálására, és a szervezet oxigénszintjének helyreállítására. A légzőizom-erősítő eszköz a légzési ciklus helyreállításával kiválóan enyhítheti a stressz káros hatásait. Szimpatikus idegrendszere megnyugszik, és nem küld többé olyan jelzéseket a szívének, hogy még keményebben dolgozzon.

Ne feledje, hogy a szapora szívverés nem mindig veszélyes tünet. De csak egy kardiológus jelentheti ezt ki biztosan, miután alaposan kivizsgálta. A Samozdrav légzőizom-erősítő pedig megbízható módszer arra, hogy a szapora szívverését és vérkeringését normalizálja, és annyi oxigént szívjon be, amennyire csak szüksége van.

Kedvenc csésze kávéja pedig kizárólag örömforrás legyen az ön számára!

 

forrás: samozdrav.ru, webbeteg.hu, hazipatika.com

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...