fbpx

AZ ÍZÜLETI KOPÁS

Mi is az pontosan?

Biztosan az Ön nagyszüleinek, vagy a környezetében élő idősebb embereknek is gyakran hagyja el a száját a következő mondat: “ízületes vagyok”. De vajon tisztában vannak e azzal, hogy minek köszönhetően alakul ki az az iszonyatos fájdalom, ami sokszor még a mozgásukban is nagyban korlátozhatja őket.

Magyarországon 2003-ban mintegy 1,5-2 millió osteoarthritisben szenvedő beteget regisztráltak, az USA-ban pedig a 45 év fölötti lakosság 19 százaléka, azaz minden 5. ember szenved kifejezetten térdízületet érintő gyulladásban.

Az ízületi kopás, más néven az oszteoartrózis egy kóros folyamat, amely során a csontvégeket kipárnázó porcszövetek fokozatosan elkopnak, a végére pedig a porc teljesen elvékonyodik. Ennek köszönhetően egy idő után a csontok egymásnak érnek, súrlódnak, és ez okozza azt, hogy minden mozdulat intenzív fájdalommal jár.

U

Izgalmas kutatási adatok:

Amerikai tudósok 50 év fölötti emberek csontvázát vizsgálták a történelem előtti (Kr.e. 6000-től 300-ig), a korai iparosodó (az 1800-as évektől az 1900-as évek elejéig), illetve az iparosodás után (az 1900-as évek végétől a 2000-es évek elejéig) időszakból.
Térdízületi ostearthritis-re utaló jeleket a jelenkori csontok 16%-ban találtak, míg az 1800-1900-as évekből származó csontoknak azonban csupán 6%-a, a történelem előtti mintáknak pedig 8 százaléka volt érintett.
Még sokatmondóbb adat, hogy a legújabb mintában a betegségben szenvedő személyek 47%-ának mindkét térde degenerálódott, a korai iparosodó időszakban ez az arány már csak 30%, míg a Krisztus előtti időszakban mindössze 17% volt.

Miért kopnak az ízületeink?

Számos különböző tényező lehet befolyással az oszteoartrózis kialakulására.

1. Az életkor: A test elöregedésével a porcok fokozatosan elveszítik rugalmasságukat és terheléstűrő képességüket.

2. A kötőszöveti fejlődési folyamatok rendellenessége: ún. veleszületett kötőszöveti hiba (dysplasia). A túlzott ízületi mozgathatóság (ún. ízületi hipermobilitás, IHS), amely már fiatal korban ízületi kopáshoz vezet.

3. A csípőízület ficama, amely akár veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ezt közvetlenül a gyermek születése után diagnosztizálják. (Oka ismeretlen, de farfekvés esetén előfordulása többszörös). Az idejekorán nem észlelt és kezelt csípőficam esetén a későbbiekben igen nagy a csípőízületi kopásos betegség kialakulásának veszélye.

4. Genetikai tényezők (noduláris forma), különösen az anyáról lányra való öröklődés. A genetikai tényezők szerepe az artrózis kutatásban az utóbbi években előtérbe került. 

5. Csontok, kötőszövetek, porcok traumás sérülése. Törések, ficamok, zúzódások, mikrotraumák esetén.

6.  Anyagcserezavarok, cukorbetegség, endokrin rendellenességek és egyéb kísérőbetegségek.

7. A túlsúly szintén kedvez ennek a betegségnek, hiszen a többlet súly cipelése túlterheli a térdünket, és a csípőnket (5 kg súlyfelesleg 50%-al megnöveli a térdízületi porckopás kialakulásának kockázatát).

8. Bizonyos sportok is elősegíthetik a kialakulását. Ilyen például a foci, vagy a squash.

9. Sokáig a mezőgazdaság, és az építőiparban dolgozók voltak a legveszélyeztetettebbek, de manapság az irodai dolgozók körében is nagy mértékben jelen van ez a betegség a sok számítógép használat következtében. 

10. A dohányosok is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, mivel a nikotin negatívan hat a vérkeringésre, ami által nagyban károsodhatnak a szövetek.

 

Az ízületi kopás ((oszteoartrózis)

Az ízületi kopás tünetei

Az oszteoartrózis enyhe fájdalommal, de akár súlyos mozgáskorlátozottsággal is járhat. Kialakulása egy lassú folyamat, és sokszor a tünetek csak évek után jelentkeznek.

q

Ha az alábbi panaszokat tapasztalja, akkor mindenképpen forduljon szakorvoshoz:

  • ízületi fájdalom és merevség (mozgás, vagy időjárás változás hatására)
  • ízületi duzzanat, különösen mozgatás után
  • ízület rugalmasságának elvesztése
  • csontos kinövések az ízület környékén
  • ízületi deformitás, később instabilitás

A fájdalom mind az ízület terhelésekor, mind a nyugalmi helyzetben jelentkezhet, különösen késő délután és az éjszakai órákban.

Az oszteoartrózisra az ízületi merevség, és az az ún. „indítási fájdalom *” jellemző, ilyenkor egy adott mozgás elvégzése gyakorlatilag lehetetlen, vagy igen nehézkessé válik.

A fájdalomérzés jelentkezése a gyulladásos folyamat kezdetét jelzi. A helyes kezelés csökkentheti a gyulladást és megkönnyebbülést jelent az ember számára.

Hogyan kezeljük az ízületi kopást otthoni körülmények között?

Sajnos a fogyáson, és az ízületeket megterhelő mozgások kiiktatásán kívül nem igazán létezik olyan módszer, amellyel megállítjuk a porcok kopását.

Néhány betegnek egyáltalán nem szükséges terápia, míg másoknak sokat segít a pihentetés, a gyógytorna, vagy a fizikoterápiás kezelés. De az ízületi kopás megelőzése, és kezelése (a gyulladás enyhítése) érdekében népi gyógymódokkal is próbálkozhat.

Az alábbiakat ajánlják:

  • fogyasszon kocsonyát (és kocsonyás húst);
  • szedjen lecitint;
  • fogyasszon tojáshéjat;
  • az érintett területet mézzel, mustárral dörzsölje be;
  • az érintett területet borogassa a gyógynövények főzeteiből (fenyőfélék tűleveleiből, orbáncfűből [Hypericum perforatum], komlóból [Humulus lupulus], orvosi somkóróból [Melilotus officinalis]) készített borogatással.

A Samozdrav légzőizom-erősítő készülék az ízületi kopásban szenvedő emberek hatékony otthoni kezeléseként is használható. A légzőizom-erősítő eszköz biztosítja a hiperkapnikus gázkeverék szervezetbe történő bejutását a légzőszerveken keresztül, ami kedvező hatást gyakorolhat az oszteoartrózis lefolyására.

* Az artrózis jellegzetes tünete a terhelésre, főleg hosszabb ülés, fekvés utáni felkeléskor jelentkező „indítási” fájdalom, mely az első néhány lépést vagy a mozgást nehézzé teszi, de aztán az ízület „bejáródik” (Dougados, 2005)

forrás: samozdrav.ru, webbeteg.hu, hazipatika.com

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...