fbpx

AZ AGYVÉRZÉS (AGYI INFARKTUS, STROKE)

Az agyvérzés évente 40-50 ezer embert érint Magyarországon, és közülük 15 ezren általában el is hunynak. Ez annyit jelent, hogy fél óránként meghal valaki stroke-ban, tehát a túlélési esélye kifejezetten rossz.

Ami tovább tetézi ezt, hogy a gyógyulási esélyek sem a legfényesebbek. A betegek nagyon kevés százaléka térhet vissza úgymond a “normális életbe”. A stroke-on átesettek harmada egész életére ágyban fekvővé válik, és mások gondozására szorul.  

Gondoljon egy folyóra, amit egy gáttal zárnak le! Bármit tesz ilyenkor az ember, nem tudja megakadályozni, hogy az alatta lévő területek ki ne száradjanak. Nos, ez a helyzet az elzáródott ér által ellátott területeken is.

Miért olyan veszélyes a stroke?

Magyarra lefordítva a “stroke” kifejezés szélütést jelent.

Ilyenkor az agy a vérkeringés zavara miatt károsodik. Ez pedig azért veszélyes, mert az érintett területeken kevesebb lesz a vérellátás, ami oxigénhiányt, és ezáltal pedig a sejtek pusztulását eredményezi. 

Kialakulásának több oka is lehet. Amellett, hogy megismerjük, és kiiktatjuk a kiváltó tényezőket, fontos, hogy tisztában legyünk a típusaival, illetve a tüneteivel is. 

Az agyvérzés (agyi infarktus, stroke)

Milyen típusai lehetnek a stroke-nak?

A sztrók három különböző típusba sorolható:

 1. a vértelen vagy iszkémiás sztrók (ischaemiás stroke);
 2. a vérzéses sztrók (haemorrhagiás stroke);
 3. a pókhálóhártya-artériás sztrók (subarachnoideális stroke).

Az iszkémiás sztrók akkor fordul elő, ha az agyba vért szállító verőerek (artériák) részlegesen beszűkülnek vagy teljesen elzáródnak. Az agysejtek ugyanis elpusztulnak oxigén és táplálék nélkül. Az iszkémiás sztrók megelőzése segít csökkenteni a sérülések mértékét.

A vérzéses stroke igen hamar alakul ki a verőerek (artériák) szétszakadása miatt. A leggyakoribb oka a magas vérnyomás (hipertónia), ritkábban pedig egy meggyengült agyi ér falának (ezt hívjuk aneurizmának) megrepedése miatt.

Ha egy, az agyfelszínen található ér megreped, a vér belép a szubarachnoid térbe és kialakul az ún. szubarachnoideális vérzés.
A szubarachnoideális vérzés az agyat körülvevő egyik agyburok, a pókhálóhártya egyik artériájából származik, és az agyat körülvevő folyadékban terjed.

 

Melyek lehetnek a stroke tünetei?

1.) Jobb oldali agyérgörcs, vagy agyvérzés esetén a test bal oldalán, ellenkező esetben pedig a másik oldalon lévő végtagjai megbénulnak, érzéketlenné válnak. 

2.) A beteg arca félrehúzódik, a nyelve féloldalasan áll. 

3.) Elvesztheti az egyensúlyérzékét. 

4.) Nem jutnak eszébe a szavak, illetve zavarossá válik a beszéde. 

5.) Hirtelen erős fejfájás alakul ki.

6.) Nagyon extrém esetben kómába is eshet, és pár óra alatt elhunyhat a beteg. 

s

Kifejezetten fontos, hogy az agyvérzést gyorsan észleljék, mert ha néhány óra alatt nem indul újra a vérellátás az adott területen, akkor az agy maradandó károsodást szenved, és ez pedig fogyatékosságot, vagy akár halált is eredményezhet!!!!!

Mi a lehet hatékony segítség a stroke ellen?

A stroke elleni küzdelem kétféle lehet:

 1. az agyvérzés bekövetkezésének megelőzése;
 2. ha az agyvérzés már bekövetkezett, akkor a sikeres rehabilitáció.

A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel, aminek a legfőbb tényezői a következők:

 • Ha magas vérnyomással küzd, akkor kezeltesse!! Ez az egyik legfontosabb dolog, amit megtehet. 
 • Táplálkozzon egészségesen! Az elhízás magas vérnyomáshoz, és cukorbetegséghez vezethet.
 • Ne dohányozzon!!
 • Tartsa egyensúlyban a cukorbetegségét diétával és mozgással!
 • Mozogjon rendszeresen!!
 • Próbálja meg jól kezelni a stresszt!
 • Csak mérsékelten fogyasszon alkoholt!!

Egy jó hír a megrögzött koffeinfüggőknek

A svéd Karolinska intézet 2011-es kutatása szerint napi 2-4 csésze kávé elfogyasztása jelentősen csökkentheti az agyvérzés kialakulásának esélyét.
A vizsgálatok során 1960 és 2011 között mintegy félmillió embertől gyűjtöttek adatokat. Az eredmények szerint napi két csésze kávé elfogyasztása 14 % – al csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyeit. Napi négy csésze esetén ez az arány már 17% – al, a kávéban található nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhetően.

A Samozdrav légzőizom-erősítővel végzett gyakorlatok kifejezetten nagy fegyverténynek bizonyulnak mindkét fajta küzdelemben. Javítják az agy vérellátását, és ezáltal elősegítik az agyi erek kitágulását. Ennélfogva jelentősen csökken a sztrók kockázata, és akár az agyszövet is helyreállhat. 

forrás: samozdrav.ru, webbeteg.hu, hazipatika.com

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...