fbpx

A VISSZÉR

Mi a visszér?

A visszér dagadt, csavarodott, a bőrön át jól kirajzolódó ereket jelent, melyek gyakran sötétlila vagy kék színűek. 

A varikózus vénatágulat hazánk lakosságának 20-30%-át érinti, és ami még inkább elszomorító, hogy egyre gyakoribb már a 20-30 éves korosztály tagjai között is. 

Hogyan is néz ki ez az egész pontosan?

Az erek fő feladata az, hogy a vér gyorsan áthaladjon rajtuk a szív felé. Ezt az áramlást pedig úgynevezett egyirányú “szelepek” serkentik. Viszont, ha ezek a szelepek meghibásodnak, akkor a vér ott ragad az érben, ami ezáltal dagadni, az érfalak pedig nyúlni kezdenek.

 A többszörösükre kitágult vénák csomók és göbök formájában kidudorodnak a bőrfelszín alól, ami csak esztétikai szempontból kellemetlen, hanem rendkívül káros is az alábbiak miatt:

 • a vénák alakja megváltozik, és emiatt a deformáció miatt a véráramlás akadályozottá válik;
 • a lelassult vérkeringés vérrögök kialakulásához vezet[het];
 • 6 vagy több hétig nem gyógyuló, ún. trophicus fekélyek*, és más egyéb, veszélyes sérülések kialakulásához vezet[het], ha a bőr vérellátása akadozik.

Samozdrav használat minden nap

Miért lesznek az embereknek visszerei?

 • Életkor előrehaladtával minden visszér elveszti a rugalmasságát, így kevésbé képes a szív felé vezetni az vért. A pangó visszér színe kék, mert a vér oxigén tartalma csökken. 
 • A nőknél gyakoribb jelenség a női nemi hormonok miatt. 
 • Sok esetben az alsó végtagi visszeres tágulatok a terhesség során alakulnak ki a hormonális hatások, és a fokozott hasűri nyomás miatt. Viszont ami jó hír, hogy ezek utána el is múlnak. 
 • Ha a családban nagy számban előfordult visszér betegség, akkor nagy az esély arra, hogy tovább öröklődik.
 • A visszér legjobb barátja az ülőmunka. Azok vannak ennek a betegségnek a legjobban kitéve, akiknek egyhelyben ücsörgős, irodai munkájuk van. 
 • Az elhízás is komoly rizikófaktor lehet. 

 

A visszér tünetei

s

Fontos figyelni a jelentkező tünetekre, mert a tágult vénák akár mélyvénás trombózist, valamint tüdőembóliát is okozhatnak.

A visszér tünetei elég későn jelentkeznek ahhoz, hogy rögtön mindenki felismerje a betegséget. 

Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a boka kismértékben bedagad, kissé fáj a láb, és a bőr elkezd viszketni. Ezután a tünetek egyre inkább erősödnek. Később az éjszaka folyamán izomgörcs, illetve bőrhámlás is jelentkezhet. Ha vénák a bőrön keresztül is látszanak, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy visszeresek vagyunk. 

A rossz hír az, hogy ha már egyszer problémánk volt vele, akkor szinte biztos, hogy újra fel fog bukkanni. 

U

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók: nagyban befolyásolja a magasságunk a visszerek kialakulását

“Az új tanulmány szerint minden további 10 centiméter a magasságban növeli a visszér esélyét, nagyjából 25 százalékkal” – emelte ki dr. Erik Ingelsson, a Stanford Egyetem Egészségügyi Iskolájának szív- és érrendszer professzora.

A kutatók több mint 413 ezer ember egészségét elemezték Angliában, 40-69 éves kor között. Megerősítették az ismert kockázati tényezők jelenlétét, mint például az életkor, a nem, az elhízás, a terhesség, és a mélytrombózisos előzmény.

Viszont amikor magasság szerint csoportosították az alanyokat, felfedezték, hogy azoknál, akik a legmagasabbak voltak, 74%-al nagyobb eséllyel fejlődött ki visszér, mint az alacsonyabbaknál. Erre az eredményre alapozták az elméletüket, miszerint a magasság többletterhelést ró az erekre, miközben igyekszik a vért a szív felé irányítani.

Visszeres panaszok megelőzése

 • Rendszeres mozgással – akár napi fél óra séta is elég lehet
 • A lábak felpolcolásával
 • A lábak rendszeres mozgatásával – főleg ülőmunka esetén fontos!!
 • Túlsúly kerülésével
 • Hideg-meleg vizes váltott zuhannyal végzett értornával
 • Dohányzása felhagyásával
 • Helyes étrenddel – sok C-vitaminban gazdag gyümölcs és zöldség fogyasztása javasolt, de az E-vitamin szintén jótékonyan hat, amit elsősorban növényi olajokkal, olajos magvakkal lehet bejuttatni a szervezetbe

Hogyan segít a Samozdrav készülék?

A Samozdrav légzőizom-erősítő készülék – új generációs légzéstréner – rendkívül jól bizonyított a varikózus vénatágulatok megelőzésében és kezelésében.

A segítségével végzett légzőgyakorlatok helyettesíthetik a fizikai aktivitást. A készüléknek köszönhetően:

 

 • a testünk minden egyes izomcsoportját erősíthetjük;
 • a testsúly természetesen és komplikációktól mentesen csökkenhet;
 • a légzés ugyanúgy történik, mint valamely fizikai tevékenység során;
 • a test vérellátása normalizálódik;
 • a test szövetei és a szervek vérellátása megújul – a vér viszkozitása csökken, ezért az alsó végtagok kitágult vénaszakaszaiban lévő pangás mérséklődik.

* Trophicus fekély: vérellátás/elfolyás zavara eredményezi; lábon gyakori az ulcus cruris, thrombotizált varicosus vénák szövődményeként alakul ki

forrás: samozdrav.ru, webbeteg.hu, hazipatika.com

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...