fbpx

A TÜDŐTÁGULÁS

Mi is az pontosan?

A tüdőtágulás során a tüdőhólyagocskák fala átszakad, az alveolusok (magyarul: tüdőhólyagok) kitágulnak, ami által a légzőfelület csökken, a tágult tüdő pedig rugalmatlanná válik. A vér oxigén- és szén-dioxid-cseréje sérül, aminek következtében légzési elégtelenség alakul ki.

Nehéz elképzelni? Segítünk! Gondoljon egy olyan szőlőfürtre, amint a szemek nem külön állnak, hanem egy héjból álló nagy felület jön létre belőlük. Valami ilyesmi megy végbe ennek a folyamatnak a során is. 

 

A tüdőtágulásnak két formája van:

1. diffúz emfizéma − ekkor a tüdő minden területe érintett és nincsen egészséges tüdőszövet.

2. bullózus emfizéma – az érintett és az egészséges tüdőszövet váltakozik.

 

l

Tudta?

2018-ban Amerikában 8,1 millióan keresték fel a sürgősségi osztályokat emfizémiával és más obstruktiv tüdőbetegséggel kapcsolatban.

Mi okozza a tüdőtágulást?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak a rendszeres dohányzás által alakulhatnak ki komolyabb betegségek a tüdőben. Bár az utóbbi valóban lényegesen növeli a kockázatot, számos másik tényező is állhat a háttérben, mint például:

  • légszennyezettség;
  • munkahelyi ártalom (por, füst, vegyszerek, irritáló gázok stb.);
  • fertőzések, mint például ismétlődő tüdőgyulladás;
  • örökletes tényezők;
  • enzim- és veleszületett betegségek.

A tüdőtágulás

Hogyan jelentkezik a tüdőtágulás?

A tüdőtágulás különböző stádiumaiban szenvedő emberekre, különböző panaszok jellemzőek, és ezek függenek a tüdőtágulat típusától is. A legjellemzőbb tünet a nehézlégzés, ami fokozatosan jelenik meg. Először csak terheléskor, például lépcsőzés vagy kocogás során, később pedig már nyugalmi állapotban is állandóvá válhat. A beteg ébredés után, vagy egyszerűen a székben ülve is már nehezebben veszi a levegőt. 

Azonban az is előfordulhat, hogy tünetmentesen zajlik le a folyamat, ami leginkább a bullózus tüdőtágulásra jellemző és különösen veszélyes lehet. Ugyanis ilyenkor a tüdőcsúcsban lévő bulla (a tüdő felszínén, a mellhártya lemeze alatt kialakuló, levegővel telt hólyag) megreped, a benne lévő levegő bejut a mellüregbe, és ún. légmell alakul ki, amely műtéti beavatkozást igényel.

A krónikus diffúz tüdőtágulat következményeként légzés- és szívelégtelenség alakulhat ki.

Néhány érdekes statisztikai adat:

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) intézet egy régebbi statisztikája szerint 3,4 millióra tehető azoknak a felnőtteknek a száma, akiknél valaha is diagnosztizáltak emfizémát. 

Mivel a krónikus bronchitis és az emfizéma a COPD (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease – vagy magyarul obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) megjelenési formái, ezért érdemes erről a betegségről is egy picit többet megtudni. 

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2009-es kimutatásai szerint több, mint 250 millió embert érint világszerte, és ez a betegség felelős a halálozások 5%-ért. Ez annyit jelent, hogy minden egyes órában összesen 250 ember hal meg a COPD miatt.  A szakemberek úgy számolnak, hogy 2030-ra a harmadik vezető halálokká nőheti ki magát, az agyvérzés és a szívinfarktus után. 

A legtöbb ember a tüdőfunkció 50%-ának elvesztéséig nem érzi magát annyira betegnek, hogy orvoshoz forduljon. Jogosan merül fel tehát Önben a kérdés, hogy hányan lehetnek azok, akik egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy COPD-ben szenvednek. 

Kezelés otthoni körülmények között

A kezelésnél illetve a megelőzésnél az első és legfontosabb a kockázati tényezők kiiktatása – például felhagyni a dohányzással, elkerülni a káros munkakörnyezetet, munkahely váltás stb.

A tüdőtágulás leghatékonyabb gyógymódja a légzőgyakorlatok végzése. Ebben van pótolhatatlan szerepe a Samozdrav készüléknek. A hiperkapnikus gázkeverék belélegzésével a test szén-dioxid tartalma helyreáll. A szén-dioxid a légzőszerveken át érkezik a véráramba, és növeli az alveolák aktivitását, ezáltal javítva a vérkeringést. 

A diffúz tüdőtágulás kezelésének lényege a normál oxigénellátási folyamat fenntartása. Az egészségügyi intézményekben az oxigénszintet ún. barokamrákban (nyomáskamrákban) tartják fenn. Hasonló hatást érhet el Ön is otthoni körülmények között a Samozdrav légzéstámogató készülékkel.

forrás: samozdrav.ru, webbeteg.hu, hazipatika.com

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...