fbpx

A MIGRÉN

Hihetetlenül sokan szenvednek ebben a betegségben, és ami meglepő, hogy már egészen kis korban is.

 

A migrént „az évszázad betegségének” is nevezik. A Migraine Research Foundation adatai szerint a top 20-ban van, már ami a világ leggyakoribb, munkaképtelenséget okozó betegségeit illeti. 

Tudta, hogy az Egyesült Államokban minden 10. másodpercben történik sürgősségi osztályos vizit migrén vagy fejfájás miatt? Viszont nemcsak Amerikában okoz problémát.

Ön mit tippel, a klinikai felmérések szerint az európai lakosság hány százaléka fejfájos?

 

%

Elrettentő szám igaz? Ami pedig még igazán megdöbbentő, hogy már az iskoláskorú gyermekek 5%-a is tudatában van annak, hogy mi a fejfájás

De mi is az a migrén?

p

Maga a kifejezés a görög “hemicrania” szóból ered, és “félfejűt” jelent. Már 4000 évvel ezelőtt is előfordult, és még a bibliai szövegben is megemlítik.

A migrén egy visszatérő, lüktető, nagy intenzitású, a fej egyik, vagy nagyon ritkán mindkét oldalán fellépő fájdalom. A roham leggyakrabban váratlanul kezdődik, ezért is nehéz kezelni. Ilyenkor megváltozik a külvilág ingereire (fényre, hangokra, szagokra, ízekre) adott reakció, felléphet kar- és lábzsibbadás, illetve gyomor és bélrendszeri tünetek (hányinger, néha pedig hányás). A lezajlása után apátia és fásultság (letargia) lehet úrrá rajtunk, esetenként álmosság, és gyengeségérzés is észlelhető.

A migrén mindig is egy hívatlan vendég lesz az életünkben, de néhány egyszerű életmódbeli változtatással sokat tehetünk a megelőzésért.

 

Kik szenvednek migrénben?

Még nem tisztázott véglegesen, hogy miért is alakul ki egyeseknél a migrén, de az gyanítják, hogy időszakos rendellenes agyi tevékenység okozza.

  • Egyes elméletek szerint a migrénben szenvedők erei túl érzékenyek. Ez annyit jelent, hogy az idegrendszer az agyalapi ütőerek görcsös összehúzódásával reagál bizonyos tényezőkre, mint például a stressz vagy az időjárás változás, aminek következtében a vér máshogy osztódik el. 
  • Kialakulásában a genetikai tényezők is szerepet játszanak. Ha mindkét szülő migrénes volt, az esetek 60%-ban valószínűsíthető, hogy a gyermek is hajlamos lesz rá. 
  • A migrén minden 5. nőt, és minden 15. férfit érint. Néhány nő esetében a menstruáció ideje környékén jelentkeznek a tünetei, amiben szerepe lehet a hormonális változásoknak.
  • Gyermekkorban azonos arányban alakul ki a fiúknál és a lányoknál is, de ez az arány a serdülőkor után eltolódik a lányok irányába. 

 

A migrén

Hogyan kezeljük a migrént?

Van, akinél évente egy-két alkalommal, míg másoknál hetente jelentkezik. A gyógyszeres csillapítás azonban legtöbbször nem vezet eredményre. Léteznek jóval hatékonyabb módszerek is a fájdalom megszüntetésére! A migrén kezelése egy igazán összetett folyamat.

Fontos, hogy amint érezzük a fejfájás közeledtét, próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni magunk körül, ugyanis a feszültség, és a túlzott ingerek nagyban hozzájárulhatnak a migrén kialakulásához. 

A kiadós, jó minőségű alvás is fontos, hiszen a kimerültség szintén kiváltó oka lehet. Ezenkívül igyekezni kell egészséges életmódot folytatni, melyhez hozzátartozik a testedzés, és a megfelelő étrend. 

A migrénes rohamok számának, és intenzitásának csökkentésében segíthetnek még az alábbi módszerek:

  • akupunktúra;
  • jóga;
  • homeopátia;
  • légzőgyakorlatok.

A Samozdrav légzőizom-erősítő eszköz segít abban, hogy a migrénes rohamokat ellenőrzésünk alatt tartsuk. 

A célja a vér szén-dioxiddal való telítése és a vérkeringés javítása. A Samozdrav elsődlegesen az agy ereire gyakorol pozitív hatást. Az eszköz megszünteti az érgörcsöt azáltal, hogy tágító hatású szén-dioxidot juttat el az erekhez, mely csökkenti a migrénes roham jelentkezésének valószínűségét, és javítja a szervezet általános állapotát.

forrás: samozdrav.ru, hazipatika.com, webbeteg.hu

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...