fbpx

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

COVID-19

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is okozhat.

Az új típusú koronavírus sokkal alattomosabban, és lassabban jár el, mint például az influenza. Megtelepszik a tüdő számos kicsiny területén, elrabolja a “saját” immunsejtjeit, és ezt használja fel a továbbterjedésre. 

k

Néhány érdekes tény:

  • A fejlett országokban az összes fertőző betegség közül tüdőgyulladásban halnak meg legtöbben
  • A szepszishez (vérmérgezéshez) vezető fertőzések felét tüdőgyulladás okozza.

  • A teljes antibiotikum fogyasztás 10%-át a tüdőgyulladás, 30%-át pedig a COPD fellángolásaira használjuk fel.

  • A tüdőgyulladások 20-30%-át okozzák baktériumok, de ezek halálozása 2-3-szor nagyobb, mint az egyéb okok által kiváltott pneumóniáké.

De hogyan is okozhat katasztrófát a tüdőben?

Akkor tudhatjuk, hogy a fertőzés már a légutakban jár, ha a beteg köhögni kezd, és egyfolytában lázas. 

A kórokozó megjelenésére a szervezetünk egy gyulladásos folyamattal reagál. Ez annyit jelent, hogy ezeken a területeken megjelenik egy az elhalt sejteket, és kórokozókat tartalmazó folyadék. A tüdő és a léghólyagocskák pedig ezzel az úgy nevezett “izzadmánnyal” telnek meg, aminek köszönhetően csökken a képességünk az oxigén megszerzésére, és a lélegzésre.

q

NAGYOBB BAJ IS KELETKEZHET ABBÓL, HA EZT AZ IMMUNVÁLASZBÓL SZÁRMAZÓ “TÖRMELÉKET” NEM TUDJUK HATÉKONYAN ELTÜNTETNI!!!

Ennek az anyagnak a “kitakarítását” a nyirokrendszer végzi, ami csak úgy működik rendeltetésszerűen, ha egy erős “motor” hajtja. A vérkeringésnél ezt funkciót a szív, míg a nyirokrendszernél a légzés, és a mozgás látja el.

Mindazonáltal fontos tudnia, hogy a normál légzése ehhez a “nagytakarításhoz” valószínűleg nem elegendő!

U

Kutatások bizonyítják, hogy a mozgásszegény életmód, a rohanás, és az állandó stressz miatt csak “pihegünk”, vagyis a tüdőkapacitásunk nagyon kis százalékát használjuk ki. Ez azonban komoly terhet ró a szervezetünkre.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. A tüdőgyulladás a 10. leggyakoribb halálok.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladást minden esetben kórházban kell kezelni. De a veszélyeztetett, illetve a súlyos állapotban lévő betegek gyakran szorulnak kórházi kezelésre.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás gyanúja esetén elegendő a „majd otthon kifekszem, nem kell vele orvoshoz menni” hozzáállás.

Tévhit, hogy a dohányzás segít a tüdőgyulladásos betegnek felköhögni a köpetét, hiszen a dohányzás önmagában is egy hörgőgyulladást vált ki és tart fenn. Egyetlen szál cigaretta elszívása órákra megbénítja a hörgőrendszer legfontosabb öntisztító rendszerének, a csillószőröknek a működését, így jelentősen lassítja a beteg gyógyulását.

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért (COVID-19 prevenció)

 

A tüdőgyulladással szembeni védekezésben kulcskérdés, hogy a légzésben résztvevő izmaink mennyire tudnak alkalmazkodni a terheléshez.

A korlátozások miatt sajnos a lakásunkhoz vagyunk kötve, így nem sok lehetőség van a mozgásra, illetve sportolásra.

 

t

Tudta, hogy a légzés hatékonyság már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd?

A Semmelweis Egyetem nemrég közzétett oktatóvideója bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében, illetve pár egyszerű gyakorlatsort, amivel megerősíthetjük őket.

A felvételen látható légzőizomtornát naponta legalább háromszor végezzük, vagy használjuk a Samozdrav légzőizom-erősítő készüléket, ugyanis az általa végzett edzés számos előnnyel járhat – segítségével tréningezhetjük a légzésben résztvevő izmainkat, továbbá javíthatjuk a légzőszervek teljesítményét, a javulás pedig az egész szervezetünkre hat.

Hogyan segít a Samozdrav légzőizom-erősítő?

A megfelelő légzéstechnika elsajátítása és alkalmazása nagyon fontos a kezeléseknél, sőt a megelőzéseknél is, amihez hatékony segítséget nyújt a Samozdrav légzőizom-erősítő.

Mint ahogy már írtuk korábban, a készülékkel napi rendszerességgel végzett gyakorlatok segítenek a helyes és hatékony légzés elsajátításában, valamint a légzéshez használt izmok megerősítésében.

A hiperkapnikus gázkeverék belélegzésével a test CO2 tartalma helyreáll. A szén-dioxid a légzőszerveken át érkezik a véráramba, és növeli az alveolák aktivitását, ezáltal javítva a vérkeringést.

POST-COVID kezelés,
azaz COVID fertőzés utáni gyógyulás elősegítése


A Samozdrav légzőizom-erősítővel önállóan végezhetőek komplex gyakorlatsorok, nincs szükség terapeuta támogatására!

Ororszországban a POST-COVID kezelésben is használják a gyorsabb regenerálódásért.

Samozdrav légzőizom-erősítő tüdő rajz

SAMOZDRAV  – kevesebb gyógyszer – több egészség!

forrás: samozdrav.ru, semmelweis.hu, tudokozpont.hu

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...