fbpx

A futás

Uncategorized

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába. A futás mint fogalom közvetlenül és szervesen kapcsolódik az egészséges életmódról alkotott elképzeléseinkhez.

FUTNI VAGY NEM FUTNI: MI HELYETTESÍTHETI A FUTÁST?

 Amikor valaki elkezd rendszeresen futni, először azt tapasztalja, hogy csökken a fáradékonysága és megnövekszik a terhelhetősége. Fittebbnek érzi magát. Mindezek az életminőség szempontjából nagyon fontosak.

Kutatások igazolják, hogy a rendszeres, megfelelő intenzitású fizikai aktivitás, tehát a futás is, számos betegséggel szemben ellenállóbbá teszi a szervezetet. Mint minden sportágnál, a futásnál is a fokozatosság a vezérfonal. Mozgásszervi megbetegedések akkor alakulnak ki, ha túl gyorsan növeljük az edzés intenzitását, vagy nem hagyunk időt a regenerálódásra.

Tehát ha elkezdünk futni, azt fokozatosan tegyük… körültekintően… megfelelő cipőben… ne felejtsük a bemelegítést, majd a végén a nyújtást.

Vannak, akiknek valamilyen közvetlen ellenjavallat miatt nem futhatnak: ez lehet egy veleszületett szívbetegség, keringési elégtelenség, valamilyen szívritmuszavar, vénafal gyulladás, valamint sok esetben magas vérnyomás.

Ha a futás ellanjavalt

A futás ideiglenesen ellenjavallt egy esetlegesen meglévő krónikus betegség súlyosbodása, megfázás, tüdőgyulladás, a szervezet mérgezésével járó fertőzések esetén. Az orvosok gyakran javasolják − még abban az esetben is, ha szó sincsen súlyos betegségről −, hogy a futást inkább gyaloglással helyettesítsék, legalábbis a távolságok leküzdésének első szakaszában. Ez ajánlott a túlsúllyal, ízületi problémákkal és légszomjjal küzdő emberek számára.

Eldöntötte, elkezd futni

Így vagy úgy, ha elhatározta, hogy ezentúl futni fog, először el kell mennie orvoshoz, különösen akkor, ha már elmúlt 40 éves, ha dohányzik vagy ha időről időre előfordul, hogy rosszul érzi magát. Az orvos segít a megfelelő fizikai terhelés beállításában és javaslatot tesz arra, hogy hogyan kezdje el az edzést. Sajnos, az esetleges következmények ismeretében akár meg is tilthatja, mivel a magas vérnyomás vagy az ízületi gyulladás nem a legjobb társ a sportteljesítmény elérésében.

 

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Az orvosi ellenjavallaton és az átmeneti nehézségeken túl, még abban az esetben is, ha nagyon szeretne futni, pszichológiai okok is gyakran zavarhatják. A nyilvános helyen végzett futás kínos érzéssel párosulhat, a fizikai erőfeszítéstől való félelem vagy önmagunk leküzdésének nehézsége pedig gyakran hátráltató tényező is lehet az edzés elkezdésében.

Bárhogy is legyen, nem szabad kétségbe esnie!

Ha csatlakozni szeretne a testben és lélekben egyaránt erős emberek táborához, de a sportolásnak orvosi ellenjavallata van, vagy túlsúlyos, restelli magát vagy idő hiányában nem tud edzésre járni, úgy kezdje a légzőgyakorlatokkal.
És ne gondolja azt, hogy a légzőgyakorlat nem olyan, mint az „igazi” edzés, csupán azért, mert ülve végzi. Képzelje el, nagyon is az!

Először is, a Szamozdrav készülékkel végzett gyakorlatok megnyugtatóan hatnak és lehetőséget adnak arra, hogy edzését apró lépésekben kezdje el megvalósítani. Ha nincs orvosi ellenjavallata, a légzőgyakorlatok után nyugodtan kezdjen el futni. Keringése helyreáll, szervezetében javulni fog a gázcsere és fokozatosan megszabadul súlyfeleslegétől is. Az egyik legfontosabb eredmény az, hogy megszabadul a kezdő futók legfőbb ellenségétől, a súlyos légszomjtól.

Pszichológiai szempontból a légszomjtól mint a futás kellemetlen velejárójától való félelem nagymértékben gátolja a futás iránti vágyat.
Használja a Samozdrav készüléket és végezzen légzőgyakorlatokat: a légszomj − és vele együtt a túlterheléstől való páni félelem is − el fog múlni. Így apró lépésenként enyhül a kellemetlenség, teste megerősödik és magabiztosan − de legfőképpen: élettani szempontból megfelelően − léphet be a „nagy futók” világába.

Ha orvosa abszolút eltiltotta a sportolástól, a Samozdrav készülék segítségével szíve és ízületei könnyed és erőfeszítés nélküli edzésével helyettesítheti a testmozgást. Szíve edzett lesz, de nem túlterhelt.
Vérnyomása rendezetté válik és légzési ciklusa is egészséges lesz.

Tehát, ha futni szeretne, de az, amit szeretne elérni − függetlenül az okoktól −, nem lehetséges, a Samozdrav készülék segíteni fog Önnek.
Azt, hogy fusson vagy sem, Önnek kell eldöntenie, de mindenesetre biztosan jobb, ha helyesen és hasznosan vesz levegőt.

forrás: samozdrav.ru 

Iratkozzon fel az egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre: 

A BLOGUNK LEGOLVASOTTABB CIKKEI

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítő? Ágyban fekvő betegek is használhatják?

Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Vajon mi okozza? Mikor beszélhetünk allergiáról?  Számos kérdés, mely sokakban felmerül. Cikkünkben igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdéseket.

KÉPES ajánló

Cikkek, fontos információk a légzésről, a Samozdrav légzőizom-erősítőről, az egészségről!

Légzőizomtorna a tüdőgyulladás legyőzéséért

Manapság még a csapból is a COVID-19 szó folyik. Már mindenki tudja, hogy elsősorban a tüdőt támadja meg, és ha elég előrehaladott állapotban van, akkor akár tüdőgyulladást is...

A futás

Manapság a futás a testedzés elkezdésének egyik legnépszerűbb válfaja. Minden évben emberek ezrei kezdenek futni, komoly erőket befektetve a helyes futásmódszerek elsajátításába....

A leggyakrabban felmerülő kérdések a Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatban

Miért érdemes beszereznem a Samozdrav légzőizom-erősítő? Gyermekek is használhatják a készüléket? Használhatja a család minden tagja ugyanazt a légzőizom-erősítőt? Ágyban fekvő...

Hogyan enyhíthetőek az allergia tünetei?

Ha nyár, akkor vele együtt az allergiaszezon is megérkezik. Vajon mi okozza? Hogyan enyhíthetőek az allergia okozta tünetek? Számos kérdés, mely sokakban felmerül, főleg ebben az...

Samozdrav légzőizom-erősítő – 10 ok, amiért szüksége van rá

A Samozdrav légzőizom-erősítővel kapcsolatos legfontosabb kérdés természetesen az, hogy milyen előnyöket nyújt a használó számára. A cikkben összegyűjtöttük az előnyöket, egészen...